Eten zonder dieren

Ik at al heel lang vegetarisch en voelde me daar goed bij. Ik ging mij er steeds meer in verdiepen en toen kwam de twijfel. Bijna op datzelfde moment zag ik op Facebook de ‘Vegan Challenge’ voorbij komen. Dat was een mooie aanleiding om het eens een maandje te proberen, geheel zonder dierlijke voedingsmiddelen. Dus niet alleen geen vlees en vis, maar ook geen zuivel en eieren. Roomboter leek me moeilijk, want ik lust geen margarine, en yoghurt … dat was mijn standaard ontbijt. Het allermoeilijkste is kaas. Maar ik begon met goede moed, want het was ook wel een avontuur en ik hou van avontuurlijk koken.

Huiskamerrestaurantje

Toen ik in november 2013 begon met de Vegan Challenge leek het me leuk om anderen mee te laten genieten met mijn plantaardige kokkerel-escapades. Om wat meer feedback te krijgen nodigde ik mededeelnemers aan de Vegan Challenge uit om deze maand een keer per week mee te eten voor een tientje per persoon. Dat was zo’n succes, dat ik besloot hiermee door te gaan. Zo begon mijn huiskamerrestaurantje ‘Eet Lekker Mee’. Geen echt restaurant, want men schuift aan bij ons aan tafel en draagt bij aan de kosten. Het werden uitgebreide drie- of viergangendiners en al gauw zat het meestal vol. Sindsdien ging ik steeds creatiever koken, nieuwe ingrediënten kwamen op mijn pad en ik leerde veel over voedingswaarde.

Allerlei mensen kwamen er op af. Vegetariërs, enkele vegans, maar meestal gewoon mensen die wat bewuster met voeding wilden omgaan, nieuwsgierig waren … want wat eet je dan? Maar ook mensen die zelden uit eten gingen omdat dat te duur was, of alleenstaanden die het gezellig vonden met anderen te eten. Inmiddels bestaat Eet Lekker Mee bijna vier jaar en zijn er meer dan 70 gezamelijke maaltijden geweest.

Nieuwe culinaire wereld

Na deze maand zijn mijn man en ik voor een groot deel veganistisch blijven eten, niet te dogmatisch, hij wilde toen nog gewoon zijn boterham met kaas blijven eten. Maar onze warme maaltijden waren geheel plantaardig. Er ging een nieuwe culinaire wereld voor mij open, want hoe vervang je room of ei in een recept?
Waarom is het eigenlijk nodig om zuivel en eieren te laten staan, daar wordt een dier toch niet voor gedood?

Als je met veganisme bezig bent, komt er ook veel andere informatie op je pad. Ik dacht nog even dat het in Nederland allemaal netjes geregeld was. Opeens wilde ik het allemaal precies weten en keek documentaires en vreselijke filmpjes op YouTube.  Ik had geen idee! Nu ik wijzer ben en mensen mij vragen waarom ik veganist wil worden, blijkt dat het eigenlijk om alle redenen is: voor het milieu, voor de mensen (de honger in de wereld), ook wel een beetje voor gezondheid. Hoewel, als het niet gezond zou zijn, zou ik het toch doen, vroeger at ik ook vlees en zuivel terwijl ik wist dat dat niet gezond is. Maar de hoofdreden: de dieren! Ik zie geen verschil tussen een hond of een varken, een kat of een koe. Nu ik het weet wat er allemaal gebeurt met dieren, kan ik niet meer terug.

Mocht u meer willen weten over de Vegan Challenge, op de website veganchallenge.nl is allerlei informatie te vinden. Bij deelname krijgt u allerlei info en recepten per email, alles is gewoon te maken met wat u vindt in de supermarkt.
En deelname is gratis.

2017-09-30T12:10:01+02:00

Over de auteur:

Hoi ik ben Angelika Lukas. Ik ben parttime activiteitenbegeleider in een zorgcentrum. Tot 1 juni 2015 had ik daarnaast ook een tweede baan, als ambulant begeleider individueel, ik kwam bij mensen met NAH thuis die wel wat begeleiding konden gebruiken. Met deze twee parttime baantjes kon ik het wel redden. Helaas ben ik daar wegbezuinigd en kwam voor dat deel in de WW terecht. Voor het eerst in mijn leven te maken krijgen met het UVW, waar ik erg ongelukkig van werd. Alle rare eisen, regeltjes en elke week een sollicitatie doorgeven. Ondanks dat ik een goed CV heb en prima brieven schrijf, ruime ervaring heb in het begeleiden van mensen met geheugenproblematiek … lukt het me niet om ook maar ergens een keer op gesprek te komen. Het maakt volgens mij niks uit wat ik schrijf, ik denk dat men mij gewoon te oud vindt. Ik ben ook een hobbykok en heb in november 2013 een huiskamerrestaurantje gestart, Eet Lekker Mee. Dat loopt heel aardig. Een paar keer zeiden vrienden al … kun je daar niet meer mee doen, maar dat wimpelde ik weg. Dat is hobby, en officieel mag het niet eens, een huiskamerrestaurant. Ik voelde mij erg in de richting van ZZP-er worden gepusht door het UWV. De ‘coach’ was wel heel enthousiast om van Eet Lekker Mee een onderneming te maken. Hij vergat dat de gemeente zoiets helemaal niet ondersteunt.Er is een potje bij het UWV voor 50-plussers voor opleiding. Ik ging op gesprek en kreeg het voor elkaar om de scholingsvoucher van 1.000 euro te bemachtigen om mijn huiskamerrestaurant meer uit te bouwen. Het bedrag heb ik gebruikt voor dagtrainingen voor sociale hygiëne, HACCP en de allergenenwet. Dat heb ik dan alvast in de pocket. Ik heb ook een cursus basis vega-koken gevolgd bij Vlam in de Pan in de "Een Zomerintensive". Erg duur, maar een zinvolle besteding. Dat betekent wel weer de broekriem aanhalen. Per 1 februari 2016 ben ik dus ondernemer. Ik heb daar een dubbel gevoel over. Ik wil mijn huiskamerrestaurant "Eet Lekker Mee" eigenlijk helemaal niet zakelijk maken. Het is nu zo’n fijne, bijzondere plek voor mij en mijn gasten. Om hier een inkomen uit te halen, zou het hele concept op de schop moeten. Toch is Eet Lekker Mee nu onderdeel van mijn bedrijf "Engelwortel", daarnaast moet ik het dus uitbouwen om omzet te genereren. Het lastige is dat alles wat je wil ondernemen eerst geld kost, wat er dus niet is. Daarnaast voel ik grote weerstand tegen belastingzaken, administratie, urenregistratie enz. Allemaal dingen die moeten, heel veel tijd kosten en niks opleveren. Zucht, ik geloof dat ik toch meer een loondienst persoon ben. Ik ben niet erg zakelijk ingesteld ...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.