Fooi of geen fooi

Als je met toeristen op stap gaat maak je wel het een en ander mee als gids. Dat is het leuke en uitdagende van werken met mensen. Ik ga met name met Duitstalige toeristen op stap. Hierbij krijg ik zeer uiteenlopende vragen en maak ik bijzondere dingen mee. Laat ik beginnen met u allen aan te sporen om een gids of een chauffeur fooi te geven, waar u ook bent. Het hoeft niet veel te zijn! Op mijn allereerste bustour was iemand achter mijn rug met de pet rond gegaan. Ik kreeg een pet vol met muntgeld! Hartverwarmend vond ik dat en een grote verrassing want ik was niet bezig met het “verdienen van fooi”. Iedere keer ervaar ik het als iets zeer vreugdevols om verwend te worden met fooi. Trinkgeld zeggen ze in het Duits. Voor een kopje koffie na gedaan werk. Pauze. Rust even lekker uit lijkt men te willen zeggen.
Ik weet dat wij Nederlanders zuinig zijn, dat je voor een dienst zoals een gids al betaald hebt. Dat meende ik zelf ook altijd. Besef dat het vaak vrijwilligers zijn of slecht betaalde professionals. Het Trinkgeld wordt zeer gewaardeerd!
Het meest bijzondere dat ik deze zomer na een bustour door Amsterdam kreeg waren naast een geldbedrag, twee flessen wijn uit de streek van herkomst van de gasten, Baden. Een gerenommeerde wijnstreek in Zuid-Duitsland. Als wijnliefhebster ging ik verguld huiswaarts.
Eigenlijk ga ik elke keer verguld naar huis. Fooi of geen fooi. Wat mij tot nu toe het meest heeft verbaasd in mijn werk als gids is als mensen zo ongeïnteresseerd zijn dat ze door hun gedrag de groep negatief beïnvloeden. Men heeft het wel gezellig met elkaar, dat weer wel. Maar dat even terzijde.

Interessante vragen

Behalve de standaardvragen over ons drugsbeleid, de prostitutie en de prijzen van onze huizen hebben sommige gasten ook nog interessante andere vragen. Zo wilde een dame weten of Nederland ook een kindvriendelijk land is. Ik heb een aantal sociale voorzieningen in mijn repertoire zitten maar op deze was ik niet voorbereid. Wat zeg je dan zo gauw? Ja dat mag ik toch hopen!
Maar vaak ligt achter de vraag een andere vraag, dus is het altijd goed om wat door te vragen. Het bleek dat zij bedoelde of de Nederlandse regering voorwaarden schept om kinderen goed te laten opgroeien. Een vraag waarop ik maar een beperkt antwoord had. Ik vertelde iets over vrije tijd voor en na de bevalling van de mama en het beperkte verlof van de papa. Geen Scandinavische toestanden hier. Maar hoe zijn die dan precies en hoe is het hier geregeld voor ouders en kinderen? Hier wil ik de komende winter eens induiken. Want wat me het afgelopen seizoen wel duidelijk is geworden is dat toeristen ook graag van alles willen weten over het leven in Nederland op dit moment. Van de Duitse gasten hoor ik zo vaak dat ze menen dat bij ons de regels minder streng zijn dan in Duitsland. Dus laat ik die verschillen eens wat meer onder de loep nemen en er een lekker sappig verhaal van maken als we weer eens langs de Amstel met de woonboten of al die imposante gebouwen rijden. Ter afwisseling van vele geschiedkundige en andere feiten omtrent Amsterdam is het dus superleuk om te horen over het dagelijkse Nederlandse leven. Wat neemt u als ontbijt?
Een fijn najaar toegewenst.

Sabine
www.wandelgids.amsterdam

2019-09-26T20:00:59+02:00

Over de auteur:

Wat leuk dat je deze website voor 50-plussers hebt gevonden. Mijn naam is Sabine Müller. Vorig jaar heb ik mij omgeschoold tot professioneel gids. En dat in mijn 55e levensjaar! Deze stap had een bepaalde aanloop en werd ingeluid toen mijn laatste werkgever de functie waarin ik werkte ophief. Na 35 jaar in diverse functies, teams, plaatsen en zorginrichtingen gewerkt te hebben wist ik dat ik de resterende tijd tot aan mijn pensioen graag anders zou willen invullen. Waarmee was me niet meteen duidelijk. Maar geduld is een schone zaak en op een dag viel het kwartje: ik wil gids worden. Ik kan gids worden! Dat was wel een eyeopener voor mezelf want dit had ik niet kunnen bedenken! Dus heb ik mijn oude vak als verpleegkundige vaarwel gezegd en ben gestart met mijn eigen bedrijf: Sabine Müller Wandelgids. Ik zal regelmatig verslag doen van mijn belevenissen als wandelgids. Veel leesplezier Meer over mij op deze site onder Vakmensen, of ga naar www.wandelgids.amsterdam

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.