Help! Ik moet een keuze maken

Ik heb iets met spreuken of gezegdes. Sommige gebruik ik al sinds mijn jeugd en regelmatig kom ik ook weer andere spreuken of gezegdes tegen die voor mij betekenisvol zijn. Zo las ik onlangs het gezegde van de Amerikaanse filosoof William James. Hij zegt: “Als je een keuze moet maken en niet maakt, is dat op zich al een keuze.”
Het al of niet maken van keuzes houdt mij bezig. Immers, ik loop er zelf ook tegenaan dat het best moeilijk kan zijn. Wat zorgt ervoor dat als we iets anders willen, toch geen keuze maken waardoor alles bij het oude blijft? Geen keuze, is immers ook een keuze. Begrijp mij goed, dat is ook prima!

Stappenplan

Tijdens loopbaantrajecten merk ik dat mensen het heel fijn vinden als ze kunnen aangeven wat ze eigenlijk willen. We maken een stappenplan met een helder doel. De uitvoering van zo’n plan vraagt om moed omdat het vaak noodzakelijk is ingrijpende keuzes te maken. Regelmatig ontstaat vertraging bij de uitvoering van het plan. Twijfel steekt de kop op door angst voor de consequenties. Soms worden we beïnvloed door anderen en/of ontbreekt het aan zelfvertrouwen. Als we dan niet uitkijken, komt de trein tot stilstand en kan er een mooie kans voorbijgaan.

Twijfel

Ik herken ook zo’n moment. Jaren geleden kreeg ik te maken met een reorganisatie. Door het aantal dienstjaren hoefde ik mij eigenlijk geen zorgen te maken. Ik moest alleen maar op een andere locatie gaan werken. Mijn reistijd nam daardoor wel enorm toe. En dat wilde ik niet. De twijfel sloeg toe. Immers, niet meegaan betekende dat ik werkloos werd en ik een nieuwe baan moest zoeken. Wie zou mij nog in dienst willen nemen? Ik had al jaren niet meer gesolliciteerd. Help! Ik moest een keuze maken.

Ik volgde toen mijn gevoel en niet mijn verstand. Ik liet mij niet leiden door de angst omdat angst vooral een slechte raadgever is. Het verlangen om een nieuwe weg in te slaan was te groot. Ik wilde deze kans benutten en waagde de sprong in het diepe. Natuurlijk kunnen we besluiten geen keuze te maken alleen dan bereiken we niet het gewenste doel. Mijn advies is dan ook; volg je gevoel en toon een beetje moed. Ik sluit mijn verhaal dan ook af met de spreuk ‘pas als je moed toont je weg te gaan, toont de weg zich aan jou’.

2018-02-12T17:48:23+01:00

Over de auteur:

Ik ben Helma van der Burg loopbaancoach van Gressus Loopbaanbegeleiding (gressus.nl). Mijn passie is om uitdagende teksten te schrijven die mensen tot nadenken zetten. Als loopbaancoach krijg ik energie als ik mensen kan ondersteunen in hun ontdekkingstocht naar de volgende stap in hun loopbaan. Gressus is dan ook niet zomaar gekozen, het is namelijk het Latijnse woord voor (een volgende) stap. Een andere passie waaruit ik mijn energie haal is het maken van sieraden. Deze hobby is net als bij een loopbaan voortdurend in ontwikkeling. Ik verleg mijn grenzen, ontdek nieuwe technieken en mijn vertrouwen groeit als ik, na soms wat tegenslag, toch tot een mooi resultaat kom. Op wilhelminadesign.eu kan je foto’s van de gemaakte sieraden zien.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.