Red de bij

Red de bij

Het is dit jaar lang koud gebleven, de grond warmde nauwelijks op en het kiemen van de zaden in de kas ging traag. Maar inmiddels hebben we een paar warme en zonnige weken gehad, gevolgd door regen……broodnodig! Onze tuin staat weer volop in bloei: de vergeet-mij-nietjes bedekken alle open stukken.
Er tussendoor hebben we bedden vrij gemaakt voor de tuinbonenplantjes, stamslabonen, uien en gladiolen. De bijen zoemen er vrolijk op los als het warm genoeg, droog en het liefst zonnig is. Vlak boven de vergeet-mij-nietjes zie je de honingbijen van de buurman, de wilde bijen en hommels van bloem tot bloem vliegen. Heerlijk dat tevreden zoemende geluid!

Bijvriendelijk
Dat brengt mij op de belofte uit mijn eerste blog, waarin ik beloofde te zullen schrijven hoe onze tuin in 2014 de wedstrijd Zoemende Zomertuin (de meest bijvriendelijke tuin van Nederland) won. Deze wedstrijd was georganiseerd door Greenpeace en de AVVN (bond van hobbytuinders) in het kader van de actie van Greenpeace: “Red de bij”. Via Facebook kon je je aanmelden met 3 foto’s, wat mij leuk leek, omdat wij al een aantal jaren bewust insect- en diervriendelijk tuinieren, dus geen bestrijdingsmiddelen en veel plekken met tuinafval als schuilplaats voor de liefhebbers, zoals bv egels, salamandertjes en als natuurlijke nestelplek voor wilde bijen.

Winnaars
Uiteindelijk werden we op basis van de foto’s en ons verhaal geselecteerd en zaten we van de 650 deelnemers bij de laatste 4 waar de jury echt op bezoek zou gaan. En ja, op een mooie dag in augustus 2014, na een zomerstorm met windkracht 8 (gelukkig uit een gunstige hoek) kwam de jury 6 man sterk langs op onze tuin. Heel leuk, maar ook spannend als je amateurtuin door experts beoordeeld wordt. Alle juryleden waren enthousiast en onder de indruk van onze tuin…..

Vroege vogels
Eind augustus werden wij uitgenodigd om naar de opname van de uitzending van Vroege Vogels te komen. Daar werd de winnaar bekend gemaakt……grappig genoeg won onze tuin, omdat “die alles bood wat de jury zocht in een bijvriendelijke tuin”: biologisch, gevarieerd, natuurlijke schuil- en nestelplekken, afgevallen fruit in de boomgaard, het hele jaar door bloemen…..
Onze prijs was de eer en een compleet verzorgd weekend in een leuke herberg in Drenthe.

De media vonden het ook leuk, want we werden geïnterviewd door De Hoekse Krant, WOS, RTV Rijnmond, het AD en we werden uitgenodigd als gasten op het internationale jaarcongres van de AVVN, Groei&Bloei vroeg of wilden meedoen met de Open tuinenroute in 2015 (ja leuk)…..
Al met al een extra stimulans om op deze manier verder te tuinieren. Het heeft andere tuinders ook wakker geschud en hopelijk volgen veel tuinders ons, want de bij heeft het nog steeds erg moeilijk. De laatste tijd zijn er zelf “reclames” op televisie waarin organisaties oproepen doen om de bijen te ondersteunen, omdat de wereld niet zonder deze bestuivers kan.

In mijn volgend blog zal ik schrijven over plukbloemen, zo leuk om boeketten te plukken uit je eigen tuin. Ook uit een kleine tuin kan dat!

2018-05-08T12:57:42+02:00

Over de auteur:

Mijn naam is Martha van den Heerik, woonachtig in Hoek van Holland. Ik ben 54 jaar, getrouwd met Peter en wij hebben 2 volwassen zoons. In het dagelijks leven werk ik als verzekeringsadviseur en ben ik dus veel bezig met cijfertjes. Tuinieren geeft lucht en ruimte en maakt mij gelukkig! Mijn man en ik hebben al heel lang een volkstuin op het volkstuincomplex De Noort Bonnen in Hoek van Holland. Wij delen onze passie voor tuinieren en we tuinen biologisch, insect- en diervriendelijk. Schrijven vind ik ook erg leuk, zodoende zal ik regelmatig een blog schrijven over het reilen en zeilen op de volkstuin, zaaien, verzorgen en oogsten, koken en inmaken. En natuurlijk zal ik foto’s erbij zetten van onze tuin! Naast het tuinieren ben ik ook een enthousiast wandelaar. Ik maak graag dagtochten van 15km of meer, maar ook in de buurt van Hoek van Holland maak ik graag een rondje door bos, duin en over het strand. Het leukst is het om in een nieuwe omgeving te wandelen en weer andere dingen in flora en fauna te ontdekken. Hier zal ik ook af en toe een blog over schrijven.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.