Sta zelf aan het roer

Ongemerkt hebben we het vaak over wat we allemaal wel of niet moeten. Het woord ‘moeten’ gebruikte ik te pas en te onpas. Ik werd mij hiervan bewust tijdens de opleiding tot loopbaancoach doordat mijn docent mij hierop wees. Ik was natuurlijk niet de enige. We maakten er grapjes over en thuis werd het ook een hot onderwerp. Zodra iemand het woord moeten maar gebruikte zeiden we tegen elkaar; hoezo moeten….. Wat raar toch dat ik het woord willen bijna niet over mijn lippen kreeg.

Dwang
Toen ik daarover ging nadenken kwam ik tot de conclusie dat moeten een gevoel van dwang oproept en dat voelt niet fijn, terwijl willen juist zorgt voor het gevoel van; dit is leuk. Het voelt zo krachtig om iets te willen en niet te moeten. Moeten voelt namelijk opgelegd terwijl willen vanuit jezelf komt. Je staat aan het roer van je eigen schip.
Ik werd mij steeds bewuster van het verschil tussen willen en moeten en ging er ook op letten bij andere mensen. Het viel mij op dat heel veel mensen het woord moeten voorin de mond hebben. Daarbij viel het mij op dat als dingen niet gedaan werden het makkelijk was de schuld bij een ander te leggen.

Met die wetenschap ben ik mij meer gaan focussen op wat ik wil zodat ik inderdaad de stuurman van mijn schip werd. Op het moment dat iets niet gedaan wordt, kan ik alleen maar naar mijzelf kijken. Dit is soms best confronterend want het voelt best veilig om de schuld buiten mijzelf te leggen. Gelukkig word ik daar nog wel eens op gewezen en kan ik de ingezette koers weer voortzetten.

Roer omgooien
Ik zal niet ontkennen dat ik het nooit meer moeten zeg. Iets wat je jaren gebruikt is behoorlijk ingesleten. Ik ben mij er in ieder val van bewust en soms nog onbekwaam. De wil om hierin het roer om te gooien en de ingeslagen koers te volgen is groot en ik ga ervan uit dat ik uiteindelijk onbewust bekwaam word. Wellicht roept dit bij jullie hetzelfde gevoel op en raad ik je aan ook zelf aan het roer te gaan staan.

2018-04-03T16:24:33+02:00

Over de auteur:

Ik ben Helma van der Burg loopbaancoach van Gressus Loopbaanbegeleiding (gressus.nl). Mijn passie is om uitdagende teksten te schrijven die mensen tot nadenken zetten. Als loopbaancoach krijg ik energie als ik mensen kan ondersteunen in hun ontdekkingstocht naar de volgende stap in hun loopbaan. Gressus is dan ook niet zomaar gekozen, het is namelijk het Latijnse woord voor (een volgende) stap. Een andere passie waaruit ik mijn energie haal is het maken van sieraden. Deze hobby is net als bij een loopbaan voortdurend in ontwikkeling. Ik verleg mijn grenzen, ontdek nieuwe technieken en mijn vertrouwen groeit als ik, na soms wat tegenslag, toch tot een mooi resultaat kom. Op wilhelminadesign.eu kan je foto’s van de gemaakte sieraden zien.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.