Vakantieganger of huismus …

Ik typeer mijzelf niet als huismus, eerder als ‘Homemaker’, dat lijkt me een betere uitdrukking. Er komt even geen Nederlands woord in mij op dus dan maar in het Engels. De vertaling volgens Google: huisvrouw, omschrijft niet precies wat ik bedoel. Ik ben namelijk graag rondom huis en tuin bezig maar huismus klinkt zo saai en dat ben ik volgens mij niet. Reislustige mensen daarentegen leven voor de vakanties terwijl ik me graag dichtbij huis uitleef. Mijn man is wel het reislustige type dus voor mij een reden om af en toe buiten mijn comfortzone te treden.

Verrijking
Vakanties moet ik echt inplannen want ze komen me nooit echt uit en schieten er daarom vaak bij in. Een reis of vakantie (mag best kort zijn) vind ik belangrijk al is het maar om er even uit te zijn en de batterij weer op te laden. Inderdaad ook een verrijking maar dit vind ik van andere bezigheden ook: musea bezoeken, boeken lezen, je uitleven in je hobby enz.  Onlangs “moesten” we met vakantie. Eenmaal onderweg begint pas voor mij het genieten. Ik baal er namelijk altijd van dat er zoveel tijd in de voorbereidingen en het opruimen erna gaat zitten. Het houdt me een tijdje weg van de dingen waarmee ik graag bezig ben. Daarnaast verdiep ik mij van te voren zorgvuldig in de reis waardoor ik niet snel voor verrassingen kom te staan,. Ik kom dus niet onder de muggenbulten te zitten omdat ik niet wist dat daar veel muggen voorkwamen. Hierdoor kan de voorpret overmand worden door de zorgen – de beren op de weg.

Terwijl ik langs drogist en apotheek schiet voor de benodigdheden, zie ik de voorjaarsplantjes bij de bloemist staan en denk: tja dat kan nu even niet – eerst met vakantie.
Ik krijg een mail van Kunsthuis18 (een expositieruimte in Westland) over een tentoonstelling met het thema “Transparant” waaraan ik dolgraag met een schilderij mee wil doen, maar ik kan het alleen even tussendoor opzetten want tja, ik moet eerst met vakantie.
Tijdens het doen van enkele onderhoudsklusjes in mijn huis, kom ik ook meer tegen en ik ben in de flow en ik zou ze eenvoudig op kunnen pakken, maar tja, dat moet maar ook even wachten.
Terwijl ik de zomerkleding uitzoek en inpak voor de zonvakantie, verlang ik ernaar om mijn voorjaarsgarderobe juist in orde te maken, want tja, de nieuwe mode hangt nu volop in de etalages …

Tegen de tijd dat alles ingepakt is, is mijn huis zo opgeruimd en schoon dat ik eigenlijk thuis zou willen blijven.
Maar toch, na een inspirerend verblijf in Israël, voel ik me verrijkt. De batterijen zijn opgeladen, ik kom terug in een opgeruimd huis en zodra alles weer gewassen en opgeruimd is, ga ik met nog meer plezier verder waar ik gebleven ben.

Eerlijk is eerlijk, deze reisbeleving had deze ‘huismus’ toch ook niet willen missen!

2019-04-07T13:37:17+02:00

Over de auteur:

Ik kom uit Engeland, geboren in Spalding, Lincolnshire. Dit gebied heet New Holland, door Nederlanders gereclameerd land met tulpenvelden en in het voorjaar tulpenoptochten. Ik groeide op in Kingston-upon-Hull, Yorkshire en op mijn twintigste ben ik met Westlander, Henri Bloem getrouwd en in Nederland komen wonen. Ik vind de relatie met mijn geboorteplek en eindbestemming een grappige toevalligheid - back to my roots! Henri en ik hebben samen twee volwassen kinderen. Ik heb veel interesses en hobby’s o.a. wandelen, taal en schilderen. Momenteel staat het laatste door tijdgebrek op een laag pitje maar ik ben nog wel bij Kunsthuis18 als gastvrouw actief, ik geef coaching Engels en ben taalmaatje Nederlands. Bij Fun & Fit aan de Heenweg begeleid ik ook een groepje werkimmigranten met de Nederlandse taal. Wel veel naast mijn nieuwe baan maar erg leuk om te doen. Ik wil door deze blog te schrijven anderen ook moed in spreken. 1,5 jaar geleden had ik geen zelfvertrouwen en kon me niet goed concentreren. Maar door de dingen op te pakken die op mijn pad zijn gekomen, ook het werk, heb ik een onverwachte doorstart gemaakt en zit ik weer goed in mijn vel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.