Wat hang jij in de kerstboom?

De eerste kerstkaart is weer in de brievenbus gevallen. Het wordt steeds minder, maar ze zijn er nog wel, die kerstwensen op een kaartje! Het ritueel dat echt bij kerst en nieuwjaar hoort om elkaar fijne feestdagen en een voorspoedig nieuwjaar te wensen blijft leuk. De kaartjes worden in toenemende mate vervangen door sociale media of mail, dat hoort bij deze tijd. Het bijna ouderwetse kaartje blijft fijn, vooral als er handgeschreven een persoonlijke wens op staat. Ik koester deze kaarten.

Een vredig gevoel waar ik ‘zen’ van word
De kerstboom koester ik ook. Mijn hart maakt een sprongetje als mijn jongste zoon vertelt dat hij ook een boom in huis gaat halen. ‘Wel een echte hoor want die ruikt zo lekker.’ Dat vind ik ook, de geur van de boom maakt het af.
Een boom optuigen is een klus die ik met zorg uitvoer. De lampjes, ballen en andere leuke attributen verdienen allemaal een mooie plek in de boom. Ik vind de geur en de lichtjes erg leuk, gezellig, warm en sfeervol. Ik geniet ervan om thuis in de avond bij de boom te zitten. Het geeft me een vredig gevoel. Ik word er ‘zen’ van, dat heb ik ook wel nodig in deze drukke tijd.

Liefde natuurlijk!
De lampjes staan voor gezelligheid sfeer rust en vrede. En wat willen we nog meer met de boom? Welke kerstwensen hangen we erin? Liefde natuurlijk! Ik hang een groot rood hart erin om de liefde ook zichtbaar te maken. We koesteren de liefde. De liefde voor elkaar, de kinderen, andere mensen om ons heen en de aarde.

Een bal voor de aarde
Dat is het volgende symbool. Een bal met verschillende hoogtes en kleuren, de aarde om voor te zorgen. Deze bal krijgt een centrale plaats ergens in het midden om te symboliseren dat we het belangrijk vinden om goed voor de aarde te zorgen. In ons gezin en onze gesprekken gaat het steeds vaker over vegetarisch eten, dat doen we al lang en steeds meer en beter. We willen hiermee een bijdrage leveren aan de zorg voor de aarde. Het verbouwen van planten die we voederen aan de dieren die we daarna slachten voor onze consumptie heeft 8 x zoveel oppervlakte nodig dan wanneer we direct zelf plantaardig eten. Voor een kilo vlees is 100 x zoveel water nodig als voor een kilo graan.

Elkaars waarden versterken
In ons gezin zijn ook een paar fanatieke vleeseters. Gelukkig is dat geen spanningsveld, we kunnen het hebben van elkaar. Tolerantie en respect ligt daar onder. Dat zijn waarden die we belangrijk vinden en in onze omgang met de anderen hanteren, iedereen goed is zoals hij is. Tolerantie maakt milder. In onze kerstboom hangen drie ballen voor respect, tolerantie en mildheid vlakbij elkaar omdat ze elkaar versterken.

Het liefkozende tweetal
Een duo in de boom zijn de twee lieve kleine duifjes met witte zachte veren. Ze zijn al jaren samen, willen altijd vlak bij elkaar op een tak in de boom. Ik geef ze een plaats op ooghoogte. Omdat ik ze dan vaak zie en even kan stilstaan om naar ze te kijken hoe ze daar saampjes zitten. Ik vind ze lief en vertederend. Voor mij betekenen ze compassie en zachtheid.

De kristallen hanger
We hebben een specifieke kristallen hanger met veel vlakken. Hoe het licht er op valt bepaalt de kleur die de hanger geeft. Deze prachtige hanger symboliseert persoonlijke ontwikkeling. Waar willen we de komende tijd voor maken en aandacht aan geven? Welke kwaliteit of eigenschap wil ieder van ons laten groeien, meer inzetten om sterker of rijker te worden? Rijker in geest, geluk, liefde en verbinding. Elke lichtstraal geeft zijn of haar eigen kleur. De variatie van kleuren staan voor de verschillende ontwikkelingstrajecten.

Linten voor de verbinding
Er zijn ook veel strikjes en linten in de boom. Deze staan voor de verbinding. Met elkaar, voor de waarden en onze aarde. Het gaat tenslotte om de verbindingen die we allemaal hebben. Dat maakt ons sterk en krachtig. Daarmee kunnen we invloed uitoefenen op het leven, ons eigen leven en de vrede in de wereld. Overal, direct om ons heen, in de hele stad, het land en de wereld.

Wat hang jij in jouw kerstboom deze dagen?

Wil jij fijne kerstdagen hebben samen met gelijkgestemden? Heb je geen zin om bij je familie aan te sluiten en wil je het op deze dagen echt voor jezelf goed hebben? Samen met andere singles?
Kom dan naar KerstAnders van 23-27 december 2018 in Havelte.

Wij wensen je een vredige en inspirerende kerst toe.

2019-01-10T15:16:01+01:00

Over de auteur:

masseur, massage opleider en organisator van vakanties. Op mijn 20e ben ik in de zorg gaan werken in verschillende werkvelden en functies. Na bijna 25 jaar kwam ik op een kruispunt in mijn leven waar ik andere keuzes heb gemaakt. Heb toen de overstap naar ondernemer gemaakt. Een heel ander leven. Bij Mazzaze, mijn eigen onderneming, ben ik masseur. In de salon aan huis geef ik ontspanningsmassages. In de weekenden en opleiding leer ik andere mensen om massages te geven. Dat doe ik met veel plezier en overgave. Voor vrouwen die in hun jeugd seksueel misbruikt zijn er speciale massage weekenden waar de nadruk ligt op positieve ervaringen met aanrakingen. Leren masseren is daar van ondergeschikt belang. Het is heel fijn om dit te kunnen en mogen doen, om vrouwen via massage te ondersteunen in hun persoonlijke helingsproces. Mijn partner en ik hebben samen VakantieAnders. We organiseren vakanties waarin je jezelf en anderen ontmoet. Het zijn creatieve, spirituele vakanties met beide voeten op de grond. We geven mensen iets speciaals waar bewustzijn, persoonlijke ontwikkeling en verbinding belangrijke elementen zijn. Massage gaat erg goed samen met vakantie. Het is een unieke combinatie waarin ik me helemaal thuis voel. Hoe fijn ik het heb ik gehad in mijn jaren in de zorg, zo fijn vind ik het leven als ondernemer nu. De vrijheid, de verantwoordelijkheid en de mogelijkheden om alles uit het leven te halen wat erin zit. We hebben een samengesteld gezin met 4 jong volwassen kinderen die allemaal op hun eigen manier hun weg in het leven vinden. Ik geniet er enorm van om moeder te zijn en hun persoonlijke ontwikkelingen te volgen. Ik schrijf graag blogs om woorden te geven aan de verhalen in mijn hoofd. Over mijn werk, de verhalen van mensen en persoonlijke ervaringen uit het leven.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.